Pokud jste milovníky burgerů všeho druhu jako já, možná vás nadchne tento recept, který jsem se naučil díky laskavé spolupráci kuchaře z jedné (dnes už neexistující) skvělé pizzerie (dříve Pizza Minute v Heydukově ulici na Palmovce, tímto díky Foggymu). Jedná se o velmi línou, čili jednoduchou variantu, ale s domácí omáčkou, která patří mezi to nejlepší, co jsem mezi omáčkami kdy jedl.
Doporučuji na tento burger objednávat ingredience z Rohlíku, protože tam nakoupíte vše, co budete potřebovat, včetně velmi kvalitního masa a domácích bulek. Chcete-li si bulky upéct doma, samozřejmě můžete, ale práci vám to rozhodně nezjednoduší a garantuji, že na Rohlíku mají relativně velký výběr bulek z několika pekáren, takže vám bulky přijdou čerstvé a velmi chutné, nejedná se o takové ty měkké trvanlivé balené bulky, které se rozpadají a nechutnají dobře. Ideální jsou např. bulky z Merhautova pekářství.
Co se týče masa, i v tomto ohledu máte na Rohlíku řadu možností. Buď si můžete koupit mleté maso a burgery si vyrobit a okořenit doma, nebo můžete sáhnout po připravených burgerech, mezi nimiž je na výběr např. i maso z proslulé a velmi kvalitní masny Naše maso. To je varianta, kterou zpravidla volím já. Není nejlevnější, ale máte vždy jistotu maximální kvality a chuti.
Další na řadě jsou samotné ingredience, které samozřejmě volte dle svého uvážení. Já mám nejraději klasiku, takže vybírám ledový salát, rajče, červenou cibuli a maximálně slaninu, nic víc. Samozřejmostí je sýr, v mém případě cheddar, a dle chuti můžete samozřejmě přidat cokoliv dalšího, od cibulových kroužků až po wasabi.
Nyní se konečně dostáváme k tomu nejlepšímu, tedy omáčce. Ta je velmi jednoduchá, přitom její chuť v burgeru, v kombinaci se všemi ostatním iingrediencemi, je naprosto fantastická. Na omáčku budete potřebovat následující ingredience:
Žlutá majonéza (nejlépe Hellmans)
Libovolný bílý jogurt
Červená čínská omáčka v tubě (koupíte kdekoliv u Vietnamců)
Nakládané feferonky (nejlépe Efko, mohou být i chilli papričky)
Plátek či dva červené cibule
Dva či tři stroužky česneku
Do misky připravíme tři lžíce majonézy a lžíci bílého jogurtu, smícháme dohladka. Přidáme trochu čínské omáčky a mícháme, dokud nebude omáčka zbarvená dorůžova až světle oranžova. Jednu feferonku nasekáme na malé kousky a vmícháme do omáčky. Přidáme dvě lžičky nálevu z feferonek. Dva plátky cibule nasekáme na malé kousky a vmícháme, stroužky česneku vymačkáme do omáčky a znovu důkladně promícháme. Ochutnáme a dle chuti můžeme přidat. Pozor, omáčka bude relativně pálivá (snesitelně, ale určitě ne vhodně např. pro děti). Chcete-li omáčku, která tolik nepálí, před nasekáním feferonky z ní vyjměte všechny zrnka a obejděte se bez přidaného nálevu z feferonek.
Rozpálíme kontaktní gril (popř. pánev) na cca 230 stupňů, maso jemně potřeme olivovým olejem a grilujeme zhruba tři minuty v zavřeném grilu. Poté gril otevřeme, na maso položíme plátky sýru dle chuti (jeden až tři) a grilujeme další cca minutu i se sýrem, zatímco vedle na grilu můžeme lehce pogrilovat slaninu či cibuli.
Zatímto se maso griluje, rozřízneme bulku, obě strany uvnitř potřeme omáčkou dle chuti a na spodní část bulky umístíme salát. Po ugrilování na salát položíme maso se sýrem, na něj slaninu, rajče a cibuli a burger zaklopíme vrchní částí bulky.

Podáváme s křupavými hranolkami. Chcete-li docílit křupavých hranolek, zapněte fritovací hrnec na nejnižší možný stupeň. V něm lehce posmažte hranolky, poté je vyjměte, rozložte na utěrku a nechte zcela vychladnout. Znovu rozpalte friťák, tentokrát na nejvyšší možný stupeň, hranolky vložte a smažte dozlatova. Solte dle chuti. Nejlepší kombinace chutí pak docílíte, když burger a hranolky budete pozvolna zapíjet colou s ledem.
Doufám, že vám tento recept bude chutnat. Dejte vědět do komentářů, jaký jste měli s tímto burgerem úspěch a zda máte i vy nějaké osvědčené recepty na špičkový burger.